Un retir a Castellgalí

Masia de Can Casassaies. A la vall d’Artigues, dins del terme de Castellgalí (Bages), als peus de Montserrat. Seu d’Irehom: Institut de Recerca Holística de Montserrat. Aquí, a principi d’octubre hi vam fer un retir de silenci, música i interioritat, conduït per Natxo Tarrés i Núria Puigcorbé.

Moviments de bon matí per acabar de despertar-se a l’era (després de venir cadascú de la seva caseta de fusta), “viatges sonors” amb música enllaunada de diferents estils i instruments en directe de diferents cultures, una caminada pel bosc, un ecstatic dance quan fosquejava, tàping i massatge facial amb un oli essencial fet per a l’ocasió… I el menjar vegetarià de la Teresa.

Fèiem els àpats a la planta baixa (amb el Paco, la seva mascota, un paó, passejant-se rere els vidres de les finestres), sota una volta de pedra que van construir amb l’ajuda d’un picapedrer. A la vora, hi teníem una estufa. Volien envoltar-la amb unes arrels fetes de ceràmica. El seu tub pujava cap al pis de dalt, a l’àmplia sala on es feien moltes de les activitats, i allà adoptava l’aparença d’un tronc d’arbre, d’on “germinaven”, perdent-se a través de les bigues del sostre, unes quantes branques també de ceràmica. Els vaig dir que ja només faltaria una capçada verda, traient el cap per damunt la teulada.

A l’altra banda de l’estufa, en un plafó de suro, hi havia una postal del vaixell escola Heraclitus, un junc (un tipus d’embarcació xinesa amb veles) amb nom de filòsof construït per l’Institut Ecotechnics amb una estructura de ferro i ciment. El 1975, des d’Oakland (Califòrnia), va començar la seva travessia per sis oceans i grans rius difonent tot tipus d’aprenentatges amb la voluntat de connectar persones i cultures. Sempre amb una tripulació d’unes 14 persones composta per científics, exploradors, artistes i estudiants. L’Heraclitus s’està reconstruint en un dic sec a Roses i el 2024 tornarà a sortir a la mar.

De l’autor de “Mai trepitges dues vegades el mateix riu, ni el riu ni l’humà són el mateix” i “El canvi és l’única constant”, en aquella postal hi havia una altra citació del filòsof que dona nom al vaixell: “Qui no pot buscar l’imprevist no veu res, perquè el camí conegut és un atzucac.”

Fotos: Castellgalí, 7 i 8/10/23

This entry was published on 20 Novembre 2023 at 12:55. It’s filed under Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Deixa un comentari