“Contraban” carbasser

Repartint carbasses (de les bones) de l’hort de casa els pares pel Vallès, el Gironès, el Pla de l’Estany i Osona. A família, amics, companyes de viatge, companys d’equip…

I, de passada, aprenent algunes de les varietats que hi ha: la vinatera o de pelegrí (Lagenaria vulgaris), la del violí (Cucurbita moschata), la de rabequet (Cucurbita maxima), la de cabell d’àngel (Cucurbita ficifolia), la de turbant (Cucurbita melopepo)…

La de cul de morter, “grossa, aplanada, amb el cul molt ample; és vermella per dins i bragada de verd i vermell per fora (Manacor)”; la de ferro, “llisa i forta, vermella per dins, i bona per menjar (Vic)”; la d’embuts, “de mànec molt llarg, i tallada per la part ampla serveix d’embut (Priorat)”; la gitana, “grossíssima, tant que alguna pesa deu arroves, és verda amb ratlles blanques (Alcoi)”; la panesca, “rodona, de color cendrós, agallonada (que fa gallons) i molt bona, que serveix per fer bunyols per Nadal (Gandia)”…

Fonts:

Termcat.cat

dcvb.iec.cat

Eixarcolant.cat

Fotos: Cardedeu, 4/12/2023

This entry was published on 24 Desembre 2023 at 23:24. It’s filed under Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Deixa un comentari